Antreprenoriatul se manifestă în economie sub o multitudine și diversitate de forme, cu rezultate foarte diferite care nu se reflectă doar în bunăstarea economică și financiară. În aceeași măsură, antreprenoriatul este corelat cu progresul tehnologic, crearea locurilor de muncă și reducerea inechităților sociale sau cu problematica de mediu.
Procesul globalizării și criza mondială din ultimii ani au favorizat o serie de schimbări structurale resimțite profund în plan antreprenorial. A crescut presiunea competitivității la nivelul întreprinderilor, ceea ce a determinat o creștere a productivității prin apelarea la noi tehnologii și inovarea proceselor. În plus, evoluțiile din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor au condus la crearea de noi piețe, care au revoluționat procesele de producție în multe sectoare economice: industrial și, în mod deosebit, cel al serviciilor. Tehnologia avansată și costurile reduse de transmitere a informațiilor la distanță au contribuit la facilitarea accesului întreprinzătorilor la cunoștințe și rețele de cooperare, dându-le posibilitatea de a opera la scară internațională. Noile oportunități au stimulat inițiativa antreprenorială și creativitatea, care sunt considerate motoarele dezvoltării economice în perspectiva anului 2020.
Proiectul răspunde nevoii identificate la nivelul Uniunii Europene privind investiția în educație și mai ales în dezvoltarea competențelor antreprenoriale.
Prin implementarea activităților proiectului, se dorește revitalizarea, dezvoltarea și implementarea antreprenoriatului în regiunile Sud-Vest Oltenia și București-Ilfov.
Promovarea culturii antreprenoriale și creșterea calității și productivității muncii, facilitarea inserției tinerilor pe piața muncii (Grupul Țintă este format din 400 de persoane, din care 50% cu vârste între 18-25 de ani), dezvoltarea unei piețe a muncii moderne prin încurajarea antreprenoriatului și a auto-angajării și prin stimularea domeniilor de activitate în creștere, facilitarea accesului grupurilor vulnerabile pe piața muncii (minim 200 de persoane din Grupul Țintă vor fi femei) sunt teme actuale și prioritare la care proiectul contribuie în contextul actual al rezolvării problemelor cu care se confruntă economia și societatea românească.
Grupul Țintă este reprezentat de 400 de persoane din care cel puțin 200 vor fi femei, care vor beneficia de servicii integrate de orientare, consiliere și formare profesională, sprijin pentru inițierea afacerilor, asistență și post-asistență în vederea deschiderii de afaceri. Grupul Țintă va fi format din persoane cu vârsta de peste 18 ani, care doresc să inițieze o activitate independentă, și care au domiciliul/reședința într-una din regiunile de implementare, cel puțin 50% din Grupul Țintă, va fi reprezentat de persoane din categoria de vârstă 18-25 de ani, înmatriculați în învățământul superior.
Se vor înființa 40 de noi întreprinderi, în cadrul cărora vor fi create cel puțin 80 de noi locuri de muncă, cel puțin 2 per fiecare județ din regiunile de implementare Sud-Vest Oltenia și București-Ilfov.