- Detalii
- Scris de Step-by-step
- Categorie: Proiect
- Accesări: 1197
Loránd Soares-Szász a locuit șapte ani în Portugalia, unde a avut zece job-uri. Întors acasă, a dat lovitura în consultanța de afaceri. Clujeanul a adus în țară și o nevastă portugheză și împreună au devenit „părinții“ unei fetițe de 13 ani din Africa.
Lorand Szász (28 de ani) a ajuns în Portugalia acum nouă ani, mai mult din întâmplare, fiind invitat de către un prieten. S-a îndrăgostit de această țară pe loc. Câteva luni mai târziu a renunțat la școală - el fiind student în Cluj-Napoca la Facultatea de Studii Europene și Relații Internaționale, dar și la cea de Psihologie - și s-a mutat în extrema sud-vestică a Europei.
Aici s-a căsătorit și mai apoi s-a întors în țara natală alături de soția sa, unde și-a deschis una dintre cele mai mari firme de consultanță în afaceri din Cluj, Coaching4You. Practic, Lorand îi învață pe managerii firmelor cum să comunice mai bine cu angajații, dar și cum să-și crească afacerea. Nu s-a oprit aici. Alături de partenera sa, tânărul a „adoptat“ o fetiță de 13 ani din Burkina Faso (Africa).
De la grădinărit la munca de birou
În 2002, Lorand a plecat într-o vizită în Portugalia, unde s-a îndrăgostit de climă, de oameni și de țară. „M-am întors în România să-mi continui studiile, dar nu am reușit să îmi iau gândul de la o posibilă viață mai frumoasă în însorita Portugalie. Așa că după câteva luni am înghețat anul, mi-am făcut bagajul și am urcat într-un autobuz care urma să mă ducă în Porto“, își amintește tânărul.
A început ca grădinar, deoarece nu avea studii superioare și nici nu cunoștea limba. „Pe vremea când eram ajutor de administrator într-o firmă am auzit de un post liber la cea mai mare firmă de business coaching (consultanță pentru oameni de afaceri – n.r.) din lume, care căuta un asistent manager în biroul din Porto“, a completat el. Încrezător, s-a prezentat la interviu și a fost angajat.
„De acolo a început cariera mea în business coaching. În puțin timp, am ajuns de la asistent manager la manager de dezvoltare a firmei, după care la trainer (instructor-nr)“, a mai spus Lorand.
În Portugalia s-a și căsătorit, cu portugheza Vania Soares (26 de ani). „Pe scumpa și frumoasa mea soție am cunoscut-o pe când eram ajutor de bucătar. Am fost într-o tabără de vară cu mai mulți tineri și am reușit să-i captez atenția fiind singurul băiat blond cu ochi albaștri din zonă“, se amuză Lorand. În 2007, cei doi s-au căsătorit, iar în 2008 au decis să vină în România, deoarece acolo existau deja multe firme de coaching, pe când în Cluj nu era niciuna.
„Mi s-a părut interesantă oportunitatea și în 2008 i-am spus soției mele despre această posibilitate. Ea a fost de acord și pe 4 iunie 2008 am încărcat tot ce aveam într-o dubiță și am venit în România, pentru ca în noiembrie 2008 să deschid firma“, își amintește tânărul.
Au „adoptat“ o fetiță din Africa
„Fetița noastră adoptată se numește Saoudata și are 13 ani. Este din Burkina Faso (Africa). Am adoptat-o printr-un proiect al unui ONG numit ADRA, care constă în angajamentul nostru pe termen lung de a sponsoriza un copil“, a povestit Lorand. Practic, ei plătesc suma de 10 euro pe lună, care îi asigură fetiței internat, cantină, rechizite școlare și medic la un colegiu particular.
„Ca să vă faceți o idee, salariul minim în Burkina Faso este de 22 de dolari. Este o sumă atât de mică pentru noi, dar care face o atât de mare diferență în viața acestei fetițe“, a mai spus el.
În mod normal, nu există o implicare majoră în acest proiect, deoarece e suficientă doar achitarea acestei sume lunar. „Dar noi am vrut să știm mai multe despre persoana pe care o ajutăm, așa că am cerut ONG-ului să ne dea numele persoanei și datele de contact. Așa am început să corespondăm cu fetiţa noastră. În acest moment corespondăm destul de des cu ea, îi trimitem poze, cadouri și ea ne trimite desene, poze și ne spune cum se descurcă la școală“, a explicat tânărul. De Crăciun, cei doi tineri i-au trimis fetiței câteva rechizite școlare, câteva poze, dar și dulciuri. Nu pot trimite foarte multe lucruri, pentru ca ceilalți copii să nu se simtă diferențiați.
Nu a fost singura acțiune de caritate a lui Lorand. Luna trecută, el a organizat un seminar pentru clienții săi, la care participanții au avut acces nu contra unor sume de bani, ci prin donații, în principal alimente, dar și alte produse utile, dăruite unui număr de opt fete de la casa de tip familial „Maria & Gabriel” din Cluj-Napoca.
Plusuri și minusuri în România
+ Îmi place că avem la dispoziție totul pentru a putea fi o putere în economia, turismul și cultura europeană.
- Nu îmi place că așteptăm ca alții să facă ceva pentru noi, cu o mentalitate tipică pentru comunism. Nu îmi place ca în loc să punem mâna și să muncim dăm vina pe cei din jur și pe Guvern pentru eșecul nostru. Deși suntem în secolul XXI, încă nu am învățat cum să tratăm un client. Nu îmi place că soția mea a trebuit să aștepte un an și ceva până să aibă curaj să conducă în traficul românesc caracterizat de lipsa de educație.
Material preluat de pe Adevărul Cluj-Napoca: http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/viata-bate-filmul-gradinar-porto-om-afaceri-cluj-tata-burkina-faso-1_50aeb0817c42d5a6639f2681/index.html
- Detalii
- Scris de Step-by-step
- Categorie: Proiect
- Accesări: 2100
de Lucian Golea
Ai văzut că de multe ori în viață uitându-te în urmă vezi exact unde ai greșit, aproape că ai o iluminare și-ți spui: Evrica, acum știu!
Oare de ce nu te-ai gândit în felul ăsta și la capitolul afaceri, să privești de la final la început, (adică să te vezi un om de afaceri adevărat nu de carton), să vezi ce calități trebuie să dezvolți și să le implementezi ca pe niște obiceiuri în viața ta? Pentru ca într-un final tot acolo vei ajunge dacă vrei să ai reușite în domeniul businessului - adică să te schimbi tu ca om, să-ți schimbi felul de gândire și de a vedea lucrurile. Antreprenoriatul este un stil de viață în care mentorul și profesorul tău vor fi chiar Viața însăși.
Ce trebuie să fac ca să reușesc în afaceri? Ce punct pot îmbunătăți? Ce îmi lipsește? Care sunt calitățile unui om de afaceri ideal?
Acestea sunt doar câteva întrebări prin care voi încerca să te ghidez în rândurile de mai jos.
Antreprenorul sau omul de afaceri, așa cum este cunoscut publicului larg, este o persoană care deține o identitate aparte. El pune lucrurile în mișcare, este nemulțumit de starea actuală a lor și identifică nevoile societății acolo unde se afla. Apoi, caută să le împlinească... contra cost.
Iată câteva dintre calități care sunt necesare pentru un start reușit:
1. Să ai curaj să pornești la drum, să iei decizia și să te implici. Cu alte cuvinte să știi ce vrei și să-ți asumi responsabilitatea pentru acel lucru. Când vorbesc de implicare mă refer la dedicare totală. Fără această decizie a implicării este aproape imposibil să avansezi în afacerea ta.
Până să te angajezi, intervine ezitarea, posibilitatea de a da înapoi și întotdeauna ineficientă. În ceea ce privește orice inițiativă și aceasta include creația, există un adevăr axiomatic a cărui ignorare ucide numeroase idei și planuri excelente: în momentul în care cineva se implică, Providența se pune în mișcare. Un întreg flux de evenimente izvorâte din decizie, în favoarea acelei persoane convergând o suită de incidente, întâlniri și materiale neprevăzute pe care nici un om nu le-ar fi putut visa, toate vin în întâmpinarea sa..
2. Calitatea vieții depinde de calitatea întâlnirilor.
Un bun om de afaceri se înconjoară de oameni de cea mai bună calitate (atât profesional cât și de caracter).
„Am știut să-mi aleg cu grijă colaboratorii” a fost odată răspunsul lui Ion Țiriac când reporterul l-a întrebat care consideră că este secretul succesului său. Este în regulă să nu le ști pe toate, cu cât îți vezi limitele cu atât mai bine pentru tine, dar... va trebui să găsești specialistul tehnic care se ocupe de produs, apoi cel de vânzări sau de marketing, contabil etc. Iar rolul tău va fi să privești și să construiești afacerea ca pe un sistem închis, și să o poți conduce exact cum îți conduci mașina. În cele din urmă tu ești arhitectul propriului business.
3. Își planifică minuțios pașii după care trece la acțiune și face primul pas.
Fără agenda zilnică și fără programare nu ai ce caută în lumea afacerilor.
Pentru că lucrurile mari să se întâmple trebuie că multe acțiuni mici să se petreacă înainte. Lucrurile se vor lega numai dacă ști cu adevărat ce-ți dorești și unde vrei să ajungi. O definiție a succesului care mi-a plăcut mult și pe care am aplicat-o în viața personală sună cam așa:
„Succesul este urmărirea voită a scopurilor formulate în scris, măsurabile și alese într-o atitudine de rugăciune.”
Așadar planifica și acționează; Acțiunea este puntea dintre lumea exterioară și cea interioară.
4. Nu se descurajează și nu dă înapoi când apar greutăți.
Știai că... statistic din 10 afaceri începute, 8 vor eșua în primii 5 ani? Iar în următorii 5 ani, din cele rămase, se păstrează procentul? Și atunci care ar fi de fapt diferența, de ce unii reușesc, iar alții o dau în bară?
Asta este un mit, pentru că toți o dau în bară, numai că unii au curajul să meargă mai departe, s-o ia de la început, să-și învețe lecțiile și să nu mai facă aceleași greșeli. Spre deosebire de școala clasică unde întâi înveți lecția, apoi dai testul, în antreprenoriat, adică în școala vieții, este exact invers: întâi dai testul apoi înveți lecția; a-ți permite să greșești și a nu te descuraja pare a fi primul pas către reușită.
"Nu contează de câte ori eșuezi. Nu contează de câte ori aproape reușești. Nimeni nu va ști și nici nu îi va pasă de eșecurile tale și nici ție nu trebuie să îți pese. Tot ce trebuie să faci este să înveți din ele pentru că... tot ce contează în afaceri este să reușești o dată. Apoi toți îți vor spune cât de norocos ești! " Mark Cuban
5. Se educă în permanență, învață mereu cum își poate îmbunătăți afacerea. Obstacolele le vede că pe niște oportunități de dezvoltare și privește partea pozitivă a lucrurilor. Secretul succesului nu stă în încercarea de a evita, a scăpa sau a micșora problemele. Secretul este să te dezvolți astfel încât să depășești orice problemă. Asta înseamnă să ai o atitudine de învingător.
Dacă dorești să schimbi fructele, mai întâi va trebui să schimbi rădăcinile. Dacă dorești să schimbi vizibilul mai întâi va trebui să schimbi ceea ce este invizibil.
Deși suntem ființe raționale, când vine vorba despre bani, tendința este să gândim cu inima și nu cu mintea.. Atunci când subconștientul trebuie să aleagă între emoțiile adânc înrădăcinate și logica, emoțiile vor învinge aproape întotdeauna.
Fiecare dintre noi avem un tipar financiar format în copilărie și anii tinereții pe care este bine să ni-l analizăm. Și să fim dispuși să ne schimbăm gândirea acolo unde greșită.
Conștientizarea reprezintă observarea gândurilor și acțiunilor tale în scopul de a putea trăi în baza alegerilor făcute în momentul prezent în loc de a trăi conduși de programarea din trecut.
Singura metodă de a modifica în permanență temperatura din cameră este de a reseta termostatul. În același mod singura metodă de a modifica permanent nivelul succesului financiar (sau de orice altă natură) este de a reseta acel termostat.
Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele reușitei în business, dacă ar fi să le sintetizez în câteva cuvinte ele s-ar mai putea numi și: Puterea Deciziei, Asumarea Responsabilității, Curaj, Relații de Calitate, Planificare și Acțiune, Perseverență, Mentalitate eficientă, Învățare Continuă...
Acolo unde se îndreaptă atenția se canalizează și energiile și apar și rezultatele.
În final, doresc să-ți urez mult succes în noua ta viață de antreprenor și să nu uiți să începi cu finalul, adică cu mintea de pe urmă...
Lucian Golea
- Detalii
- Scris de Step-by-step
- Categorie: Proiect
- Accesări: 1386
Avem bucuria sa vă anunțăm că proiectul ”Step-by-step in business - Antreprenoriat pentru tinerii din regiunile Sud-Vest Oltenia și București-Ilfov”, Contract nr. POSDRU/176/3.1/S/150524 s-a încheiat cu succes. Datorită tuturor experților implicați în implementarea acestui proiect și a beneficiarilor acestuia, obiectivele setate la începutul acestui drum au fost atinse în totalitate și chiar depășite. Rezultatele finale, obținute în perioada de implementare a proiectului: februarie-decembrie 2015, s-au concretizat în 40 de antreprenori care își văd afacerile crescând în fiecare zi.
Etapele prin care au trecut beneficiarii acestui proiect s-au concretizat în următoarele activități:
- 19 serii de curs Competențe antreprenoriale finalizate cu examen organizate in București, Ilfov, Craiova, Slatina, Tg. Jiu
- 3 centre de sprijin pentru inițierea afacerilor înființate (2 centre în București și 1 centru în Craiova)
- 1 Metodologie de organizare a concursului de idei de afaceri
- 99 de planuri de afaceri evaluate
- 60 de planuri de afaceri selectate pentru interviu
- 40 de firme înființate
- 40 de ajutoare de minimis raportate și monitorizate
- 40 de persoane participante la ședințele de consultanță antreprenorială
- 1 workshop pentru antreprenori cu 32 de persoane participante
- 1 vizită de studiu în Portugalia pentru 40 de antreprenori care au înființat firme în cadrul proiectului
- 1 conferință de prezentare a antreprenorilor din regiunea Sud-Vest Oltenia organizată la Craiova
- 1 conferința de prezentare a antreprenorilor din regiunea București Ilfov organizată in București
- 1 conferință de lansare a proiectului cu 100 de persoane participante organizată in București
Toate aceste activități au fost finalizate cu succes și principalul obiectiv al proiectului, promovarea culturii antreprenoriale, înființarea a 40 de firme și creare a 80 de noi locuri de muncă, a fost îndeplinit.
Vă invităm să parcurgeți galeria cu fotografiile care ilustrează parcursul proiectului proiectul ”Step-by-step in business - Antreprenoriat pentru tinerii din regiunile Sud-Vest Oltenia și București-Ilfov”.
- Detalii
- Scris de Step-by-step
- Categorie: Proiect
- Accesări: 2193
- Detalii
- Scris de Step-by-step
- Categorie: Proiect
- Accesări: 2106
de Eufrosina Maran
Este o zi minunată de toamnă târzie, mi-am pus „pălăria roșe” și vă invit să mă însoțiți pe aleea călătoriei mele prin antreprenoriat.
In primăvara viitoare împlinesc 59 de ani și sunt mândră de anii mei. Ultimii 25 de ani de „antreprenoriat românesc” au fost ani trăiți cu intensitate și la cote înalte.
Am condus, între 1985-1991, un atelier al unei companii renumite din România. Acolo am învățat cum se organizează activitatea unui atelier de 120 de persoane și cum se coordonează și se inspiră colaboratorii. Nu i-am numit subalterni pentru că am avut tot respectul pentru munca lor și pentru tot ajutorul acordat în îndeplinirea cifrelor de afacere. Au fost anii uceniciei mele în „antreprenoriatul comunist”. Dar, de atunci am învățat că cel mai de preț capital al unei companii sunt oamenii și cel mai important este modul în care colaborezi cu ei.
Au fost provocări, dar adevăratele provocări au fost în perioada următoare, cea a „antreprenoriatului capitalist”.
- Home /
- Proiect